4.11.18

2022: Avaruussekoilu

WTC 7 -bileiden jälkeisenä krapulapäivänä 12. syyskuuta 2018 kävin katsasta-massa Space-salin optisimmalta istuimelta Nasan ja Stanley Kubrickin elokuvan 2001: AvaruusseikkailuSeuraavan vuoden kuumatkailua promonnut vuonna 1968 valmistunut elokuva juhli 50-vuotista ikäänsä ja oli yhden päivän teatterikierroksella Suomessa.
Aloitin nuorena mainosgraafikon kaltaisena kuvittajana. Olin henkilökohtaisesti erittäin kiinnostunut tieteiselokuvista. Siten minun portfolio koostui täysin avaruusaluksista ja vieraista planeetoista. Se johdatti minut töihin Los Angelesiin yritykseen nimeltä Graphic Films, joka teki filmejä avaruusohjelmasta - Amerikan avaruusohjelmasta, etenkin Apollo-ohjelmasta, sen kaltaisista jutuista. 
—Douglas Trumbull, 2001: Avaruusseikkailun erikoistehosteiden suunnittelija

2001: Avaruusseikkailu


2001: Avaruusseikkailu -kulissien takana


AS15-88-11863

Vuosi 1968 oli monessa mielessä ihmisapinoiden vuosi, sillä apina-hahmoistaan niin ikään tunnettu Apinoiden planeetta oli myös ensi-illassa. Apinoiden planeetta voitti Oscar-palkinnon apinahahmojensa maskeerauksesta, koska raati luuli 2001: Avaruusseikkailun aidompien apinoiden olleen oikeita apinoita. Huijarit huijasivat huijareita.


Amerikanjuutalaisen Stanley Kubrickin avaruusasema


Natsisotarikollisen Wernher von Braunin avaruusasema

2001: Avaruusseikkailu yritti esittää kuumatkailun realistisemmin kuin Nasa vuotta myöhemmin b-luokan scifi-elokuvassaan Apollo 11 (1969). 

Nasan kantorakettien pääsuunnittelijan ja natsisotarikollisen Wernher von Braunin alkuperäisten lausuntojen mukaisesti 2001: Avaruusseikkailussa ihminen matkustaa Maasta ensin avaruusasemalle, josta hän toisella tankatulla aluksella jatkaa matkaa Kuuhun.

Edes Kubrick ei kehdannut venyttää tarinansa uskottavuutta yhtä överiksi eksploitaatioksi kuin Nasa, jonka mukaan 384000 kilometrin päähän Kuuhun matkustetaan yhdellä raketilla ilman välipysähdystä tai tankkausta.

SS-valtakunnanjohtajan Heinrich Himmlerin takana seisoo mustassa SS-univormussa SS-majuri, natsisotarikollinen ja Apollo-kantorakettien pää-suunnittelija Wernher von Braun.
2001: Avaruusseikkailu sisältää kohtauksen, jossa astronautti jätetään leijumaan avaruuden tyhjyyteen.
Nasan maailmassa yksikään astronautti ei ole koskaan kuollut avaruudessa, jäänyt leijumaan avaruuteen tai kuollut Kuun pinnalla.

Avaruusturisteja kuljettavat kantoraketit ja sukkulat räjähtelevät Maan ilmakehässä, mutta ne toimittavat 100 % varmuudella asiakkaat elossa takaisin Maahan, mikäli matka on riittävän eeppinen.

2001: Avaruusseikkailun oleellisin sisältö nähdään psykedeelisessä "tähtiportti-jaksossa".
1970-luvun alussa San Franciscossa elokuvan teatterikierroksella huumehippi oli seonnut tähtiporttijakson aikana: Hän oli juossut teatterin keskikäytävää alas huutaen "Se on Jumala!", kiivennyt lavalle ja juossut kankaasta läpi.



3:20