17.7.19

Kuuhulluus

Kuuhulluus on uskomuksissa fanaattinen tai innostunut tila tai jopa mielenhäiriö, jonka saa aikaan täysikuu. Kuuhullu voi seota väliaikaisesti tai lopullisesti.          Wikipedia

Mediarikolliset

Helsingin Sanomat julkaisi 16. heinäkuuta 2019 jälleen kerran tahallisesti harhaanjohtavan artikkelin Apollo-huijauksesta otsikolla "Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan".

Helsingin Sanomat tai mikään toinen mediajulkaisu ei ole koskaan julkaissut rehellistä artikkelia Apollo-huijauksesta.

Artikkelin otsikko on harhaanjohtava, sillä "käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan" -klikkiotsikosta ei lunasteta mitään. Artikkeli ei sisällä edes yhtä vakavasti otettavaa kuvaa, jolla Apollo-huijaus kyettäisiin todentaa.


Avaruusalus vai pienoismalli?

Virheellisesti kommentoitua C-rock-kuvaa lukuun ottamatta artikkelin kaikki kuvat ovat jokaisen näkemiä klassisia kuukuvia. Artikkelin aikana kahteen kertaan esitelty "Man on the Moon" -kuva on maailman kuuluisin valokuva.

Juha Merimaa ja Helsingin Sanomat käyttävät tahallisesti tai tahattomasti Apollo-huijauksesta keskustellessaan mahdollisimman huonoja kuvia ja epäpäteviä lausuntoja.

Otsikon ohella artikkelin ensimmäinen sana "Man on the Moon" -kuvan alapuolella on yllätyksettömästi "salaliittoteoreetikot". Median toimittajat kieltäytyvät käyttäytymästä sivistyneesti ja alatyylisesti haukkuvat jokaisen aineistonsa esittävän tutkijan "salaliittoteoriitikoksi".


Avaruusalus vai pienoismalli?

"Salaliittoteoriitikko"-termin ei ole tarkoitus auttaa ketään. Termin tarkoituksena on mustamaalata kohde ennen kuin hän on ehtinyt esittää aineistoaan väitteidensä tueksi. "Salaliittoteoriitikko"-termin käytöstä ei ole koskaan ollut mitään muuta kuin haittaa, eikä tämänkaltaisten herjatermien käyttö edistä älyllisen ja puolueettoman tutkimustyön tekoa.

Koska kyseessä on pelkästään vahinkoa aikaansaava termi, on "salaliitto-teoriitikko" toivotettu median, koululaitoksen ja asiantuntijoiden puolesta tervetulleeksi "vihapuherikollinen", "antisemitisti", "foliohattu" jne kaltaisten ei mitään tarkoittavien termien rinnalle osaksi järjestelmällistä mustamaalaus- ja tutkimustyönestokampanjaa.

Näiden termien käyttötarkoituksena on siirtää keskustelu itse aiheesta muualle.

Jos median toimittajat saavat vakuutettua lukijan siitä, että Apollo-huijausta tutkivat ovat "salaliittoteoriitikkoja" eli, että he ovat pieni marginaalinen vähemmistö, joka vainoharhaisesti näkee salaliittoja joka paikassa, lukija ei tämän jälkeen viitsi katsoa näiden "salaliittohullujen" esittämää todistus-aineistoa Apollo-huijauksesta tai mistään muustakaan tärkeästä aiheesta.


Avaruusalus vai pienoismalli?

High-tech

Kuulento oli 1960-luvun tekniikalla, aikana ennen matkapuhelimia, internetiä tai GPS-satelliitteja hämmentävä saavutus. Niin hämmentävä, että se voi tuntua jopa uskomattomalta. —Juha Merimaa
Ritsakuvat
Kuulennosta kuvatut kuvat näyttävät nykykatsojalle tekniseltä laadultaan melko vaatimattomilta [...] —Juha Merimaa
B-luokan lavastus
[...] Vähänkin tarkempi pohdinta osoittaa ajatuksen lavastuksesta olevan mahdoton. —Juha Merimaa
Nasa on aina ilmoittanut, että Kuussa käymisen lavastaminen olisi ollut mahdotonta – ja sitä se olikin.


Avaruusalus vai pienoismalli?

Compartmentalization

Kuulentojen parissa työskenteli 1960-luvulla noin 400 000 ihmistä. Jos kyseessä olisi ollut lavastus, sen toteuttamiseen olisi tarvittu vähintään satoja, luultavammin tuhansia ihmisiä. Olisi mahdotonta ajatella, ettei kukaan heistä olisi paljastanut totuutta puolessa vuosisadassa. —Juha Merimaa
Yhdysvaltain ydinaseenkehityksen Manhattan-projektiin osallistui satojatuhansia ihmisiä, mutta silti projekti paljastui vasta kun valmiit ydinaseet tiputettiin useita viikkoja aikaisemmin antautuneen Japanin kaupunkeihin Hiroshimaan ja Nagasakiin.

Vaikka Apollo-huijauksen kehitykseen olisi osallistunut tavalla tai toisella 400 000 ihmistä, se ei tarkoita sitä, että jokainen näistä ihmisistä tiesi, että kyseessä on lopulta huijaus. Kaikki tekivät parhaimman mahdollisen työnsä, olipa kyseessä rakettimoottorin, avaruuspuvun, simulaattorin, pienoismallin tai minkä tahansa yksittäisen osan rakentaminen.

Hyödylliset idiootit
Jokaista lähtöä seurasi Floridassa noin miljoona ihmistä. Minne raketit sitten katosivat? —Juha Merimaa
Kantoraketit pudotettiin valtamereen ja miehittämätön/kuumoduuliton raketti lähetettiin kohti Kuuta, jonka matkaa ihmiset pystyivät Maasta käsin "jäljittämään".


Kuu vai lavaste?


Kuu vai lavaste?


Kuu vai lavaste?

Rikollisvaltiot

Kannattaa myös muistaa, ettei Yhdysvallat valloittanut avaruutta yksin, vaan kyse oli kilpajuoksusta Neuvostoliiton kanssa. Vaikka kosmonautit eivät koskaan päässeet itse Kuuhun, Apollo-lentoja seurattiin Venäjällä tarkkaan. Mikseivät he olisi kertoneet maailmalle, että amerikkalaisten suuri saavutus oli vain huijausta? Sittemmin Nasasta riippumattomia todisteita kuulennoista ovat tuottaneet niin kiinalaiset, intialaiset kuin japanilaisetkin. Miksei kukaan löisi todisteita pöytään? —Juha Merimaa
Venäjä tai mikä tahansa toinen valtio ei paljasta Apollo-huijausta, koska länsimainen sivilisaatio tuhoutuisi paljastuksen seurauksena.

Venäjä, Kiina, Intia, Japani, Suomi jne eivät paljasta Apollo-huijausta samasta syystä, jonka takia he eivät ole koskaan paljastaneet mitään muutakaan merkittävää asiaa.

Mikäli Apollo-huijaus paljastettaisiin, kaikkien maiden kaikki rikolliset pidätettäisiin. Kaikkien rikollisvaltioiden yhteinen etu on olla hiljaa Apollo-huijauksesta.

KOME


Bill Kaysing, 1921-2005
On myös hyvä huomata, ettei kuulentojen todellisuutta epäilty niiden tapahtumisen aikaan. Oikeastaan salaliittoteoria näki päivänvalon vasta 1976, kun Nasan aliurakoitsijalle lyhyesti työskennellyt Bill Kaysing julkaisi omakustanneteoksen aiheesta. Kaysingin todisteet pohjautuvat epäselviin valokuviin ja näkemyksiin Nasan tehottomuudesta. Mitään vakuuttavaa niistä ei jäänyt käteen. —Juha Merimaa
Tyypillistä loanheittoa Bill Kaysingistä ja muita valheita.

Kuulentojen todellisuutta epäiltiin ennen lentoja, lentojen aikana ja lentojen jälkeen. Apollo-huijausta ensimmäisenä epäilleet ihmiset olivat Nasan työntekijöitä ja muita avaruusteollisuuden henkilöitä.

Kaysingin 88-sivuisen We Never Went to the Moon (1975) -kirjan ensimmäinen painos oli niin tuhoisa, että 7. joulukuuta 1975 armeija joutui katkaisemaan Kaysingin radiohaastattelun San Josessa pudottamalla helikopterista KOME-radioaseman lähettimen päälle napalmia.


Aikuisten joulupukki
Internet sisältää silti kymmeniä sivustoja, joilla todistellaan kuulentojen olevan huijausta. Salaliittosivustojen tapaan ne eivät kuitenkaan esitä varsinaista kokonaiskuvaa vaan keskittyvät yksittäisiin väitteisiin ja kysymyksiin.                    —Juha Merimaa
Internet sisältää myös kymmeniä sivustoja, joilla todistellaan kuulentojen olevan aitoja. Ihmiskunnan suurimman teknillisen saavutuksen todistaminen pitäisi olla helppoa, ei vaikeaa. Internetissä ei pitäisi olla yhtäkään sivustoa puolustamaan tätä oletetusti itsestään selvää tosiasiaa.

Kuten missä tahansa toisessa vakavasti otettavassa tutkimuksessa, myös Apollo-huijauksessa tutkitaan yksityiskohtia mahdollisimman tarkasti, koska aiheen arkaluontoisuuden mukaisesti kaiken täytyy olla aitoa: lipun suunta ei saa vaihtua, vuoret eivät voi kasvaa, kuumoduuli ei pysty laskeutumisen jälkeen liikkumaan toiseen paikkaan jne.


Jos Apollo 17 -kuumoduuli liikkuu laskeutumisen jälkeen metrinkin, Apollo-huijaus romahtaa.

Silmät tähtien takaa
Kuun taivaalta puuttuvat tähdet. Keskeisin syy siihen, että astronauttien kuvat kuusta näyttävät niin epätodellista johtuu mustasta taivaasta. Eikö siellä pitäisi näkyä tähtiä, kun kerran avaruudessa ollaan? Ilmiö selittyy kuitenkin Auringolla. Sen paiste tuo Kuuhun valoa siinä missä Maahankin. Valo heijastuu edelleen Kuun pinnasta. Auringon valoon verrattuna muiden tähtien valo jää niin himmeäksi, ettei se erottunut kameroissa. —Juha Merimaa
Miksi keskustella ainoastaan Kuun pinnalla otetuista valokuvista ja videoista, eikä Kuun kiertoradalla ja avaruudessa otetuista valokuvista ja videoista,


Apollo 11, ei tähtiä.


Kansainvälinen avaruusasema, loputtomasti tähtiä.

Tähtiargumentti ei ole se "pystyykö sinun kamerasi tai videokamerasi näkemään tähdet avaruudessa". Todellinen argumentti on: Missä tahansa avaruudessa: Onko avaruus "syvä musta missä ei näy mitään" vai "näkevätkö sinun silmäsi tähdet, värit, kaasut, linnunradan ja planeetat?" —Rasa Viharii

Jotta Apollo-huijaus pysyy pystyssä, kaikkien avaruusaseman astronauttien on pidettävä suunsa kiinni tähdistä. Nasa haluaa meidän uskovan, ettei kukaan voi nähdä tähtiä, paitsi me, jotka olemme Maassa tai lentokoneissa. Kun matkustamme yli 20 kilometrin korkeuteen, tähdet katoavat olemattomiin!            —Eric Hufschmid

False Flag

Astronauttien kuuhun pystyttämä lippu heiluu, vaikka Kuussa ei ole kaasukehää. Lippu pysyy asennossa koska sen yläreunaan on piilotettu sen asennossa pitävä rima – tämä itse asiassa näkyy lipusta otetuissa kuvissa. Lepattava liike taas johtuu liikkeestä, jonka [Apollo 11 -tehtävän Buzz] Aldrin sai lippuun sitä pystyttäessään. —Juha Merimaa
Jonninjoutavan länkytyksen sijaan todellinen Apollo 11 -lippuargumentti on,


Apollo 11 -lipun suunta vaihtuu, vaikka lippuun ei koskettu asennuksen jälkeen.

Nasan koottuja selityksiä 50 vuoden ajalta: lippu tankoineen kääntyi itsestään koska,

A) heikkoa tekniikkaa ollut lippu oli asennettu mäkeen, jonka seurauksena lippu alkoi pöristä ja kääntyi 90-astetta (Neil Armstrongin alkuperäinen 1960-luvun loppuraportin selitys).

B) Kuumoduulin oven venttiilistä päästettiin sisätilan paine pois, ja paineen pölähdys käänsi lipun (2010-luvun selitys).

C) Ennen Kuusta lähtöä kuumoduulin thrustereita (sivuttaisia pieniä raketti-moottoreita) testattiin, jonka seurauksena thrusterin pölähdys käänsi lipun (2020-luvun selitys).

A, B ja C -skenaariot tapahtuvat ilmakehättömän Kuun tyhjiössä.


Lippu aurinkoa päin


Lippu aurinkoa vasten

Näpertelysäteily

Miten astronautit selvisivät Maata ympäröivistä säteilyvyöhykkeistä? He lensivät hyvin suojatussa aluksessa ja hyvin nopeasti. Säteilymäärät jäivät turvalliselle tasolle. —Juha Merimaa

Kuinka paljon Apollo-avaruusalusten ikkunat suojasivat avaruussäteilyltä?

Kuun etäisyys Maasta Apollo-lennoilla vuosina 1968-1972: 384000km

Avaruusmatkailun maksimietäisyys vuosina 1973-2019: 650km

Van Allenin ensimmäinen säteilyvyöhyke alkaa: 1000km

Paluu tulevaisuuteen


Telemetrianauhat, kuumoduulien pohjapiirustukset ja kantorakettien tekniset tiedot on sittemmin piilotettu, kadotettu tai tuhottu.
Menisin Kuuhun nanosekunnissa. Ongelma on se, että meillä ei enää ole sitä mahdollistavaa teknologiaa. Ennen meillä oli, mutta me tuhosimme sen teknologian, ja on tuskallinen prosessi rakentaa se uudestaan.                            —Don Pettit, Nasa-astronautti
Kaikkien maiden kaikki toimittajat, opettajat, asiantuntijat, kansanedustajat, tiedusteluviranomaiset, elokuvantekijät jne ovat 50 vuotta valehdelleet tahallisesti tai tahattomasti Apollo-huijauksesta.

Kuten viimeisin 50 vuotta osoittaa: sillä ei ole merkitystä valehteleeko henkilö tahallisesti vai tahattomasti, lopputulos pysyy samana.


General Dynamics Life Support Facility Zero Gravity Simulator (1966)

Painovoimaton tila vai vaijerit?

________________________

Juha Merimaa, Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan, Helsingin Sanomat, (Julkaistu: 16.7.2019 10:39, Päivitetty: 16.7.2019 16:04).

Tahallisesta Apollo-disinformaatiosta ksm. Jonas Sivelä, Kaiken takana on salaliitto: Tutkimusmatkoja epäilysten maailmaan, Atena, Jyväskylä, (2015), "Kilpajuoksu avaruuteen", s. 43-46; Markus Hotakainen, Kuulennot olivat vain suuri lavastus – Salaliittoteorioista sitkein vetoaa yhä kymmeniin miljooniin, Suomen Kuvalehti, (10.4.2017 21:03); Hanne-Luise Danielsen (toim.), Kuulento ja muut salaliittoteoriat, Bonnier, Kolbotn, (2019), "Kuulento oli huijausta!", s. 12-27.