31.10.18

Gladio, Northwoods ja Dirty Trick

Operaatio Northwoods oli Yhdysvaltain hallituksen vuonna 1962 laatima salainen suunnitelma, jonka tarkoituksena oli saada maan kansalaiset kannattamaan sotilaallisia toimia Kuubaa vastaan. Suunnitelma oli salainen vuoteen 1997 asti. Operaatio Northwoodsin mukaan CIA tai vastaava toimielin olisi voinut muun muassa räjäyttää yhdysvaltalaisen lentokoneen, ja teosta olisi syytetty Kuubaa. Suunnitelmaan olisi kuulunut myös Kuuban vastaisten huhujen levittäminen ja valehyökkäysten tekeminen. Operaatiota ei toteutettu, koska presidentti Kennedy ei antanut siihen lupaa. —Wikipedia
Yhdysvaltain puolustusministeriön ja asevoimien pääesikunnan vuonna 1962 laatima operaatio Northwoods oli M/S Estonian laivanupotuksen, syyskuun 11. päivän iskujen ja Las Vegasin suuren välikohtauksen projektin kaltaisten Naton Gladio-operaatioiden mukainen ehdotus, jossa Yhdysvaltain hallituksen tiedustelu- ja sotilastiedustelupalvelut pohtivat keinoja, joilla oman maan kansalaisia murhaamalla toiminnasta voitaisiin syyttää ketä tahansa kohteeksi valittua vihollista - Northwoodsin tapauksessa kommunisti-Kuubaa.

Northwoodsissa ehdotettuja toimia olivat mm. Yhdysvalloissa asuvien kuuba-laisten salamurhaaminen, kuubalaisten pakolaisveneiden upottaminen kansain-välisillä vesillä, yhdysvaltalaisten lentokoneiden kaappaaminen, yhdysvalta-laisten laivojen räjäyttäminen ja terrorismikampanjoiden kehittäminen Yhdysvaltain kaupunkeihin. Tapahtumista syytettäisiin Kuubaa lavastetuilla todisteilla.

John Glenn oli astronautti, joka vuonna 1962 ensimmäisenä amerikkalaisena kiersi maapallon avaruudessa.

Eräs operaatio Northwoodsin ehdottamista alihankkeista oli operaatio Dirty Trick. Dirty Trickissä ehdotettiin, että mikäli Glenn kuolee avaruuslennon aikana, syytetään lennon epäonnistumisesta Kuubaa lavastamalla kiistaton todistusaineisto Kuuban osallisuudesta avaruuskapselin sabotaasiin.

Kun vuonna 1962 pääesikunnan Lyman Lemnitzer oli esitellyt operaatio Northwoodsin presidentti John F. Kennedylle, Kennedy hylkäsi suunnitelman ja antoi potkut Lemnitzerille, josta tuli seuraavana vuonna vastaavanlaisista lavastetuista hyökkäyksistä tai "false flag" -operaatioistaan tunnettujen Nato-joukkojen ylin komentaja.
Operaatio Northwoods saattaa olla korruptoitunein suunnitelma, jonka Yhdysvaltain hallitus on koskaan laatinut. —James Bamford