2.12.18

Ensioperaatioanalyysi

We are going to have to act if we want to live in a different world. —Act on Instinct


Vieraillessani 9-vuotiaana vuonna 1995 pahamaineisessa Koivukylässä viimeisintä huutoa olevaan tekniikkaan hurahtaneen IT-enon luona, työnsi hän minut uuden elektronisen tietokoneensa ja siihen asennetun Microsoft Disk Operating System (MS-DOS) -käyttöjärjestelmän ääreen.

C&C.exe lyötiin tulille ja silmäni alkoivat mennä kuin hedelmäpelissä.

Marioihin ja Doomeihin tottuneeseen psyykkeeseeni repesi uusi leveli, kun Westwood Studiosin modernin aikakauden šakkipeli Command & Conquer -sotastrategia aukesi kaikessa pikselikomeudessa eteeni.


Intro-videon kiukkuinen kenraali käskytti englanniksi ohjeita, joista en ymmärtänyt sanaakaan, mutta pelkällä hiirellä kontrolloitava peli oli itsestään selvä: Seek & Destroy.

Hyssyttelyohjeita ei ollut: maihinnousualusten iskeytyessä rantaan Act on Instinct -taustabiisi räjähti soimaan ja teurastus oli jo käynnissä. Hysteerinen kaaos oli uutta ja ihmeellistä sekä kiehtovaa ja mahtavaa.

Klikkailin tukikohdan kasaan ja syljin parakeista ulos ohjelmoituja lemmingsejä, jotka noudattivat jokaista mielitekoani. Lähetin olemassaoloaan anteeksi pyytelevät nappulat kohti varmaa kuolemaa, josta kiitollisina ne kommentoivat kamikazeilujani "Yes Sir!" -mandaateilla.

Taivaan turvallisten yläilmojen jumalallisesta näkökulmasta kykenin tarkkailla šakkialustaa ja tykinruuan kuolemankorinoiden äärellä virnistellä johtavasti.

"Silloin kun minä olin nuori, kaikki oli paremmin". Tavallista siistimmässä kunnossa oleva anarkistinen huoneeni vuonna 1995, jolloin olin 9-vuotias. Ylähyllyllä: Batman Forever, Mortal Kombat, Juokse tai kuole, Kummeli, Nuija ja tosinuija sekä Jurassic Park.
Loputtomien viivyttelyjen jälkeen kotiin palattuani aloitin kliseeksi muodostuneen väsyttämistaktiikan: paukutin nyrkkiä pöytään ja lupasin jopa yrittää siivota huoneeni, mikäli saisin palkinnoksi oman elektronisen tietokoneen ja Command & Conquer -pelin.

Pikaisesti sain oman IT-enon pala palalta suunnitteleman ja rakentaman tietokoneen viimeisintä huutoa olevalla Windows 95 -käyttöjärjestelmällä. Asennustöiden jälkeen hän ojensi minulle pelaamani Command & Conquer -pelinsä, joka oli loisteliain hetki ikinä.

Vuonna 1995 julkaistiin myös Windows 95 -käyttöjärjestelmä ja siihen pelin päivitetty versio Command & Conquer Gold, jossa oli astetta koreammat grafiikat.
...ja tässä sitä edelleen istutaan elektronisen Pandoran lippaan äärellä järjestelmän vastaisessa partisaanisodassa vuonna 2018.

There is a very unstable situation on the ground
that is unfolding very quickly.
Move towards more ideas that will actually help,
uh... bring this thing to an end.

—Act on Instinct